Hej!
Detta är en hel vetenskap men låt oss ta detta från början. Pursche, du får fylla i sen om det är något jag missat.
Det finns olika sorters signaler. Huvudsignaler, Dvärgsignaler, Försignaler är de stora grupperna. En huvudsignal måste åtlydas av alla fordon på spåren (det finns flera sätt att framför fordon på, tåg, vut, vuttransport, afordon, växling och så vidare). En försignal visar vad nästa huvudsignal visar, detta har senare kompeterats med sk. ATC förbesked som kan ge en mer exakt siffra då försignalen bara kan visa Nästa Stopp, Nästa Kör eller Nästa Kör 40. En dvärg används vid växling, den kan inte visa kör utan då heter det rörelse tillåten. Nu räcker ju inte riktigt detta, man måste ha tavlor också och sen så finns ju många "smarta lösningar", då man bygger ihop en huvudsignal och en dvärg, får då en huvuddvärgsignal eller så bygger men ihop en huvud och en försignal, får då en signal som visar kör och vad nästa signal visar.
Sen ovan på detta har vi sk. V-signaler och Brosignaler som visar om en övervakad korsning är ok eller om en bro är uppe eller nere. Dessa är inte huvudsignaler och därför heter det här inte heller kör utan rörelse tillåten.
http://home.swipnet.se/faktabanken/tagsignaler.htm
Här en hemsida där alla signalbilder visas och vad de betyder. Men i korthet, två grön = kör 40, en grön = kör, en röd = stop, en blinkade vit = nästa signal visar kör, en blinkade grön = nästa signal visar stop, två blinkade gröna = nästa signal visar 40.
Hittills har det väl inte varit så svårt, men nu kommer kruxet, det finns olika områden på ett tågspår. Station och linje. På en linje får det inte finnas några växlar (med undantag bla linjeplats) detta betyder att en övergångsväxel på linjen, när det är dubbelspår och man skall kunna gå från ena spåret till det andra och tvärt om, är en station.
Inne på en station måste någon eller något ställa en tågväg, det måste man inte på linje, där gäller sk. block signaler som helt enkelt visar om sträckan efter signalen, fram till nästa är fri från hinder (andra tåg).
Men inne på en station gäller principen, infartsignal, mellansignal och utfartsignal (en blocksignal mot linjen). Låt oss skissa en liten station, < betyder åt det håll som signal ger tillstånd att åka, dvs. tavlan är vänd åt andra hållet, B = Blocksignal, M = Mellansignal, I = Infartssignal, F = Försignal, " är bara utfyllnad för att du skall kunna se "grafiken"
-----<B I>----\---<M -------- M>---/--------<I B>--------
"""""""""""""""""""""\--<M -------- M>--/
Men om vi tar en dubbelspåring linje så kommer den se ut på detta sättet.
-----<B B>-----------------------------<B B>--------------
-----<B B>-----------------------------<B B>--------------
Tar vi en enkelspårig kanske det kommer se ut på följande sätt
-----<B B>----------<F -------------- F>----------<B B>-------
En lång utläggning om en liten fråga, men som direkt svar på din fråga, beror på situationen, men ja du har rätt, det borde stå före tungan på växeln. Om du tittat på JBJ så är det ett lysande exempel på hur det inte skall se ut. Där står det signaler i alla riktiningar runt alla växlar, så skall det inte se ut.
HP
Edited by - hp on 12 July 2002 02:31:57
Edited by - hp on 12 July 2002 02:32:24