De övriga pinalerna på taket är ev tvenne typer, dels är det som du säger luftventiler, de verkar vara av två typer, (kan vara av brist på delar under restaureringen) dels luftsugare av Groves modell och dels torpedoventiler. Från vänster räknat är nummer 3, 5 och 6 torpeder och 8 är en Groves. Ursprungligen har alla ventiler varit av modell Groves.
Ritningar på ventilerna finnes i Arlöfkatalogen,
Torpedoventil N: o 461 Pl. A. 42
Luftsugare modell Groves, N: o 591 (utan hållare N: o 594) Pl. A. 58
Resten som sticker upp är gaslampornas rökhuvar, som avleder de rökgaser som uppstå vid förbränning och förser lampan med syre, för att upprätthålla förbränningen. För ritning samt bilder och beskrivning av Dalénbelysning med Acetylengas hänvisas till följande dokument:
http://www.wnj.se/underleverantor/vv...vagsvagnar.pdf
Sida 28, 30 DBAD-330
Sida 35 LDB-750
Se även bild DSCN1201-1, som jag skickade, som jag tog i Skåne, visserligen inifrån C3c-vagnen, men det är en lampa av samma sort.
De syns även på CF4-ritningen, vissa har dock en annan typ av rökhuv.
Notera på bilden ovan att en av dessa sitter över gavelplattformen och att man faktiskt ser lampan skymta nedanför takfoten. Jämför med min nya teakvagn Ao4, som också har en gaslampa placerad där. Dock så kan den vara av fel sort på kortet ovan, enligt dokumentet skall lägre lampor placeras över gavelplattformar och enligt bild 1198-1 från Skåne så är den lampan av kort typ, LDB-650. Troligtvis ytterligare en missad detalj /brist på delar under renoveringen av 1655.
CF4 är en mycket användbar vagn, som kan sättas in i både person och i godståg, då den ofta användes som konduktörskupé och personalvagn,
Se den lilla bilden:
http://www.jvmv2.se/forum/index.php?...hread&id=15503