Visa ett inlägg
Gammal 2011-08-28, 17:57   #79
korvtiger
Medlem
 
Reg.datum: Jan 2008
Ort: Uppland, Sverige
Inlägg: 2 728
Standard

Citat:
Ursprungligen postat av svenolov Visa inlägg
Citat:
Ursprungligen postat av Rojje Visa inlägg
En fråga till när jag ändå är i farten, kan det bli eventuella problem om jag vill blanda semaforerna med nya signaler? Något att tänka på vid namngivning, speciell användning av markers etc?

Tänker på en bana som har signaler in mot stationen men från nästa station semaforer, ett tänkt skede när semaforerna byttes ut mer och mer mot ljussignaler.

Även om det är något att tänka på om det är linjeblockering in mot stationen men TAM ut från stationen.
Du kan blanda äldre och modern signaleringsprincip om du håller dig till en och samma princip inom varje station (tpl-signatur), dvs. fr.o.m. infartssignalen fram till nästa stations infartssignal. Att blanda beteckningar inom en och samma station kan fungera, men rekommenderas inte. Och det har väl knappast förekommit i verkligheten heller. Beteckningarna som är tagna från verkligheten är ju dom beteckningar som används/användes för olika typer av ställverk. Och olika typer av ställverk inom samma station förekommer/förkom väl aldrig, eller..?
I verkligheten så förekom ljussignaler och semaforer parallellt med varandra på vissa platser, men då i princip endast semaforer + växlingsdvärgsignaler(försignalen kunde även vara en gasdriven sådan till en semafor). Växlingsdvärgarna gick då endast på hur växlarna låg och visade om växling var tillåten, dock ej om någon tågväg var lagd eller tkl gett klart för utfart/infart. Noteras bör dock att dessa ljussignaler inte fungerade som de moderna. Det kommer att komma ett äldre optiskt signalpaket som fungerar korrekt och som skall kunna användas med semaforerna på det sättet jag har nämnt. Vad det gäller uppgradering av linjer så gjorde man nog i ordning de driftplatser som ansågs behöva ett optiskt system då de ansågs behöva det. Men att man mixade optiska/ mekaniska signaler på en driftplats i övrigt förekom nog inte. Flera ställverk på en station förekom att de var av olika typ, (elektriskt/mekaniskt) var nog ovanligare. Där det var behov av två eller fler ställverk så var avstånden så stora och växlarna så många att man inte klarade sig med mekaniska ledningar, utan man fick ha elektriska styrningar. Att de olika ställverken hade olika signaler att styra (optiska/mekaniska) förekom inte, annat än ovan nämnda växlingsdvärgar.
__________________
-k-

Senast redigerad av korvtiger den 2011-08-28 klockan 17:58.
korvtiger besöker inte forumet just nu   Svara med citat