Visa ett inlägg
Gammal 2013-10-11, 12:36   #5
Stenne
Medlem
 
Reg.datum: Jul 2013
Ort: Järfälla, Sweden
Inlägg: 53
Standard

Citat:
Ursprungligen postat av Pierre Visa inlägg
Hur går det? Hänt nått nytt på rutten?

Kul med verkliga rutter som inte finns längre. Själv sugen att försöka mig på gamla e-tuna banan..
Ja, det är två steg framåt och ett bakåt med flera "tänk om jag hade vetat/tänkt på det här tidigare" mest hela tiden. Men, jag ser det som en läroprocess också och det är faktiskt roligt nästan hela tiden.

Jag har/hade lagt hela banan Bånghammar till Kloten för några veckor sedan men kämpade hela tiden då med hur jag skulle lägga gradienterna. Banan går ju verkligen i berg- och dalbaneterräng. Jag var inte heller då nöjd med spåret jag valt (IOW Track) som jag fick svårt att smälta in i terrängen.

Jag kom sedan över en beskrivning av banbygget från 1877 och där sades att gradienterna inte översteg 1:40 (25 permil) på någon del av banan! Ooops!! I mitt spår från Google Earth (GE) så hade jag betydligt kraftigare gradienter. Hur göra? Några dagar av huvudkliande och funderingar följde.

Jag bestämde mig för att riva upp banan, ändra spår (Allaboard, AA03 Yard), göra en egen Track Rule och ta ett nytt tag i gradient-frågan.

Banan är ju uppriven idag men sträckningen går till allra största del på vägar så vad jag gjorde var att köra sträckan med bil med en GPS-tracker (Outdoor Navigation http://www.gpstuner.com/) i mobilen som spelade in rutten med höjdkurvan. Den kunde exporteras som .kml så jag kunde jämföra den med GE-spåret för samma sträckning. Det visade sig att höjdkurvorna stämde bra på flera ställen mindre bra på andra. Det var framför allt på sträckor inne i skogsterräng som GE-profilen visade på för stora höjdvärden. Det ser ut som att GE snarare läser av trädhöjden än marknivån på många ställen. Några meter fel i höjd på korta sträckningar gör ju väldigt stor skillnad i gradienten.

Förra helgen så körde jag sträckan igen och filmade en "cab-view" inifrån bilen för att se var man gjort genomsprängningar/-grävningar, större bankar/utfyllnader och var banan går i obearbetad terräng.

Så med den här samlade informationen så håller jag nu på och lägger spår med som jag hoppas mera autentiska gradienter. Nästa steg blir att jobba med spårnära terräng utifrån mina filmer.

Efter att ha letat runt på nätet efter objekt så inser jag att om jag skall bygga svenska historiska rutter så måste jag göra egna objekt. Så när jag tröttnar på ruttbygget så tar jag mig an 3DCrafter några timmar. Jag har lite tidigare erfarenhet av gmax så efter att ha följt diskussionerna här och på andra forum om SketchUp, Blender, konverteringar etc. har jag bestämt mig för att lära mig 3DCrafter Pro och jobba i det rakt igenom.

Jag hittade en arbetsgång för ruttbygge som jag tycker verkar vettig och som jag försöker följa.
http://forums.uktrainsim.com/viewtop...?f=365&t=98997

Vill också tipsa om ett bra on-line verktyg om man jobbar med GPS och GE data
http://www.gpsvisualizer.com/

Jag återkommer när jag har lite bilder att visa.
Stenne besöker inte forumet just nu   Svara med citat