Visa ett inlägg
Gammal 2015-03-05, 23:36   #68
korvtiger
Medlem
 
Reg.datum: Jan 2008
Ort: Uppland, Sverige
Inlägg: 2 728
Standard

Tackar Ekan!

Då kommer här den troligtvis sista vagnen i denna etappen, blandad resgods/postvagn littera DFo1.


DFo1 1197

Detta är en vagnstyp som jag aldrig nämnt tidigare.

Vad jag hittar så tillverkades 22 vagnar mellan 1892 och 1902, men en vagn, nummer 1107, skrotades efter Getå 1918, så i str263 från 1930 finns bara 21 vagnar. Dessa hette från början, precis som de andra modell -91-vagnarna, bara DFo fram till 1902. Därefter lade man till 1:an för att skilja dessa från boggievagnarna som man övertagit med Västkustbanorna ett par år tidigare.

Inuti så var resgodshalvan av vagnen väldigt lik den på BFo och CFo, med en konduktörskupé i änden, men dörrarna var enklare och lite smalare. I postavdelningen fanns den vanliga uppsättningen med hyllor att sortera in posten i, samt en separat dörr på mitten av vagnen att lasta i och ur postsäckar igenom. Mellan resgodsavdelningen och postavdelningen finns det en vägg med en liten dörr så att det var möjligt att ta sig rakt igenom vagnen om man skulle vilja, men dessa utrymmen var naturligtvis inte öppna för passagerare. Båda avdelningarna tog upp hela vagnens bredd så vagnarna gick alltid i änden eller närmast lok i tåg. I postavdelningen fanns även en kamin som man kunde elda i för att hålla värmen om de 6 elementen drivna av ångvärmen från loket inte räckte till.

Vagnarna verkar ha fått gå någorlunda oförändrade hela sina liv, de fick till exempel aldrig sina övergångar inbyggda. Dock så bytte man boggier från de ursprungliga modell 1891 till modell 1907 någon gång före 1930.
Just denna vagnen, nummer 1197, tillverkades av Vagnfabriksaktiebolaget i Södertälje (Vabis) år 1901 och var således en av de sista DFo som byggdes. Vagnen skrotades 1965.

När det kommer till målningen så var de första 8 vagnarna målade i en annorlunda färgsättning där postavdelningen utvändigt var svart nedtill och ljusgul upptill. Dock så har jag inte hittat någon leveransbild på detta, bara en skalmodell som inte är utförd helt enligt leveranskontraktet, men jag kanske kommer att göra en textur med denna målning också.
Detta som min vagn fått är den typ av målning som resterande 14 vagnar hade. Jag finner den tidigare målningen väldigt udda, för enligt leveranskontraktet för de DC1 vagnar som levererades 1886, alltså före DFo så skulle de vara målade med todenkopf/caput mortum, alltså samma färg som på bilden som de senare DFo-vagnarna fick. Lustigt att man bytte och lät 8 vagnar få en helt annan målning där under några år på 1890-talet. Dessutom så skall D1-vagnarna byggda på 1870-talet ha haft samma svart/gula målning, så man har uppenbarligen haft lite svårt att bestämma sig och bytt varje årtionde. Efter 1924 så blev de helt brunmålade i alla fall, i samma nyans som vagnarna i förra etappen.

Och med denna vagnen så tror jag att det får vara nog för denna etapp. Jag lämnar därför ett par vagnar obyggda, som den äldre restaurantvagnen ABo3, den andra BCo1-modellen, BCo4 samt Co4(Som inte har något att göra med den Co4a som jag redan byggt). Nu skall jag gå tillbaka till alla vagnar och skapa fler texturer. Andra/förtaklass-vagnar som haft både lokomotivgrön och ultramarinblå målning skall få en textur av varje och alla vagnar som överlevt 20-talets moderniseringsvåg utan att bli ombyggda skall även få en brun-textur. Sedan skall allt testas, dokumentation skrivas och så vidare och därefter är det bara att kroka på ett passande lok och dra iväg!
__________________
-k-
korvtiger besöker inte forumet just nu   Svara med citat