Visa ett inlägg
Gammal 2017-03-02, 22:56   #6
korvtiger
Medlem
 
Reg.datum: Jan 2008
Ort: Uppland, Sverige
Inlägg: 2 728
Standard

Är lite ringrostig på det här med bromsar måste jag erkänna, men det är onekligen ett intressant ämne.

(Du menar att det ska bli 79 ton vid fullast va? )

Vad innebär att en vagn "bromsar 58 ton"? Är det bromskraften (egentligen i motsvarande kg-force/kgf) som i kraften bromsblocken trycker på mot hjulen?

Man pratar ju om utbromsning eller bromsprocent (i Ånglokläran i alla fall), vilket är hur många procent av trycket/vikten mot skenorna som bromsblocken trycker mot hjulen. Detta ska uppgå till 75-80% av skentrycket på personvagnar, 75-80% av skentrycket på tomma godsvagnar och således 50-60% på lastade godsvagnar om man inte har lastväxel. Detta väljes en bit under 100% för att inte riskera fastbromsning. Det låter ungefär som det du beskriver. Men då skulle man inte låta en tom vagn på 34 ton bromsa 34 ton, alltså 100% utbromsning, då skulle hjulen låsa sig! Bromsvikten borde då vara runt 27 ton om man vill ha ca 80% utbromsning. Eller tänker jag fel? Eller innebär bromsvikt 34 ton att man bromsar 80% av 34 ton?

Men hur kan man bromsa ett persontåg på 500 ton med 600 ton? Eller är detta med S-broms (Snälltågsbroms, vad det nu kan tänkas heta med moderna facktermer), då man bromsar med runt 130% utbromsning i höga hastigheter då bromsfriktionskoefficienten är lägre än i låga hastigheter och sedan automatisk lossar bromsen till 80% när hastigheten minskar?

I Trainz styr man bromskraften (i detta stycket menas den retarderande kraften på vagnen) som en faktor multiplicerat med trycket i bromscylindern. Detta innebär att alla vagnar med samma motor får samma retardationskraft, oavsett vikt. Jag tror inte jag har kollat närmare på hur mycket bromskraft jag får med mina engineconfigs, men det kanske jag borde nu när vi fått en trevlig test-track modul med grafer som kan visa dessa krafter. Däremot så har mina engineconfigs för tryckluftsledning ingen bromsande kraft. Det innebär att ett tågset med bara obromsade vagnar (med mina engineconfigs) kommer att börja rulla om banan lutar. Ett tåg med många sådana vagnar kommer dessutom att ha längre bromssträcka än ett tåg med enbart bromsade vagnar.

Vad det gäller malmvagnarna så har dessa varit bromsade, ända från de första vagnarna för SNJ (Sveriges & Norges Järnvägar, föregångaren till Malmbanan/LKAB) på mitten av 1880-talet, med tryckluftsbroms. Men där är det den höga vikten som borde ge långa bromssträckor i alla fall, även om man har broms på samtliga axlar.

Den broms% som du pratar om kräver att man kan räkna ut bromsvikten. Detta kan vara svårt, men det går att få ut förenklade värden för det om man antar två saker:
1. Att det bara är mina engineconfigs för vagnar som används
2. Att man antar 80% utbromsning

Då kan man bara gå igenom vagnarna i tåget och för varje vagn med bromsad engineconfig, addera 80% av vagnvikten till den ackumulerade bromsvikten. Sedan är det bara att dividera detta med totala tågvikten så har man sin broms%. Låter det någorlunda korrekt?
__________________
-k-
korvtiger besöker inte forumet just nu   Svara med citat