Hej! Eftersom jag har jobbat med kontaktledning, högspänningsmatning och annat tidigare känner jag manad att fylla på:
Det är helt riktigt ett nedkopplingsmärke, vilket utmärker en spänningslös del av kontaktledningen. Varianten med lampa finns där kontaktledningen ibland är spänningssatt (= lampan lyser, och då är det bara att köra vidare), nedkopplingsmärke utan lampa sitter där kontaktledningen ALLTID är spänningslös.
Att man har spänningslösa sektioner beror på matningstekniska orsaker. Man kan inte gärna koppla ihop hela Sverige i ett stort sammanhängande nät, då stannar liksom [u]allt</u> när det inträffar ett litet el-fel.
De olika delarna, som ofta avgränsas av kopplingscentraler eller omformarstationer, kan variera i linjespänning och infasning, och för att säkerställa att de inte är elektriskt förbundna med varandra åtskiljs de åt med spänningslösa skyddssektioner. Kraftiga ljusbågar och till och med avbrända ledningar inträffar om elfordon kör med pådrag i själva "skarven" mellan dessa, om jag uttrycker det lite förenklat.
Märket sitter där för att påminna föraren om att "Koppla ned" och rulla in i nästa sektion. Som passagerare brukar man uppfatta den spännigslösa delen som att ventilation/ac stannar några sekunder för att sedan åter vakna till liv.
Det gäller dock att ha "rull på skrotet", som en vän brukar uttrycka det, så att man inte blir ståendes spänningslös. Ni kommer väl ihåg det som hände med en Regina i västmanland (?) när den efter ATC-fel nödbromsade snyggt in till en spänningslös sektion. Föraren löste det genom att be passagerarna putta fordonet en liten bit.
Ha det gott!
// Ferengi
http://www.onodigtvetande.se
http://www.arleborg.com