Det blev en riktig anstormning, kul att intresset är så stort!
Har här försökt besvara de flesta frågor som dykt upp.
/Jimmy
Pierre skrev "Hoppas bara den blir lättanvändlig!?"
Det blir den troligen inte. I alla fall inte än.
Fredrik skrev "Detta innebär att den nog kommer ligga i en nivå som kräver lite mer kunskap och insikt i vad man pysslar med."
Helt rätt. Det är inte en out-of-the-box produkt som Trainz eller MSTS utan en flexibel plattform, främst avsedd för forskning, utbildning och i viss mån andra tillämpningar. Styrkan med detta är att man fritt kan konfigurera den på nästan oändligt många sätt.
Man kan tänka sig att köra allt på en och samma PC, men man kan också tänka sig konfigurationer där flera datorer sköter presentationen av 3D-grafiken på var sin skärm, ytterligare en hanterar förargränssnittet (joystickar, ATC-panel, hastighetsmätare etc) samt en dator sköter själva simuleringen av tåget.
I en förlängning kan man också tänka sig att man kopplar på gränssnitt för tågtrafikstyrning för en simulering där flera tåg körs samtidigt. Vissa av människor, vissa av simulerade förare. Användningsområdena är som sagt många.
Fredrik skrev "Vore spännande att få se hur datat kan se ut i XML-format för att på så sätt få en liten uppfattning av ruttbyggnad."
Kanske kommer lite exempel senare. Den stora fundamentala skillnaden är att allt utgår från banan och allt visuellt byggs sen upp kring denna. Det skiljer sig ganska mycket mot rutnäts-tänkandet man har i flesta av de kommerciella spelprodukterna. Signalsystem definieras separat, även detta i ett XML-format.
Fredrik skrev "och därmed försvinner de 'action-relaterade' funktionerna"
Beroende på vad man menar med detta kan det vara sant eller inte. För forskningsändamål krävs att man kan bygga upp komplexa scenarior med olika typer av händelser som inträffar vid vissa speciella tillfällen. Detta kommer självklart kunna användas av den enskilde för att generera olika former av händelser och det kommer med största sannorlikhet gå att köra efter en tidtabell där andra simulerade tåg kommer skapa begränsningar för 'ditt' tåg (dock inte till första releasen den 30 juni). Om man med action-relaterat pratar om urspårningar med dragspelsveckad plåt som resultat så är svaret däremot nej.
Rogge skrev "Dessutom från hemmaplan med inbyggt svenskt signal- och ATC-system"
I kommande versioner kommer man även kunna köra med det nya ETCS-gränssnittet.
Olli skrev "Var det inte någon som sa i början av projektet att naturen var något ni inte skulle ge er in på"
Vi fokuserar på "spårnära" föremål och lägger mest krut på att få detta realistiskt. Men naturen är ju också en del av den totala upplevelsen, för att få en realistisk upplevelse krävs att man har objekt olika långt från spåret för att få en korrekt uppfattning av rörelsen.
Sen är det relativt tacksamt att modellera vintermiljö. I skärmdumparna används sammanlagt tre olika typer av träd samt en enda snötextur utöver de snötäckta sliprarna. Träden placeras ut slumpmässigt genom att man anger ett visst område som ska ha en viss densitet av träd av en viss typ så det är relativt enkelt att få till en skog.
Pson skrev "Kommer den alltså finnas för nedladdning"
Ja. Till releasen siktar vi på att ha körbara filer för Windows uppe för nedladdning. Man kommer också kunna ladda ner källkod samt dokumentation för projektet. Simulatorn ska gå att kompilera under såväl Windows som Linux, samt troligen även andra plattformar. Vi kommer dock inte ha någon möjlighet att ge någon support på simulatorn. Förhoppningsvis ska intresserade personer kunna hjälpa varandra i forum som det här.
"Och om alla signaler etc. funkar så är det ju en supersimulator!"
Signalerna fungerar. (tror vi :-) Förhoppningsvis även baliser och ATC.
Jag editerade texten lite och lade in vilka som skrivit vad, hoppas det inte gör något /Fredrik
|