Visa ett inlägg
Gammal 2004-05-13, 08:51   #4
sigtpe
Medlem
 
Reg.datum: Apr 2004
Ort: , , Sweden.
Inlägg: 15
Standard

Lite grundläggande tips om hur man bör placera ut baliser på svenska banor i Trainz:

Om banan är lågtrafikerad är den kanske inte utrustad med ATC och då skall det förstås inte finnas några baliser på den. Vid den ände som gränsar till ATC-utrustad bana skall det dock finnas baliser samt skylt "ATC börjar" resp. "ATC slutar".

HUVUDSIGNALER:
- Det skall finnas baliser vid samtliga huvudsignaler (inkl. huvuddvärgsignaler och blocksignaler) däremot aldrig vid dvärgsignaler.
- Det finns alltid minst två baliser vid en huvudsignal. (A- och B-balis)
- Om spåravsnittet efter signalen lutar <I>nedåt</I> bör det finnas en tredje balis (C-balis) som talar om för ATC-systemet ombord på tåget att det ska räkna med förlängda bromssträckor pga lutningen.
- Om signalsträckan (avståndet från en huvudsignal till nästa huvudsignal i samma riktning) är kortare än tågets stoppsträcka måste tåget få information om detta i huvudsignalen före. Denna föregående huvudsignal skall då ha en extra balis för detta. (P-balis) Stoppsträckan beror förstås på tågets och banans sth. En X2:a (X2000) behöver t.ex. ca 2700m för att stanna från 200 km/h.

FRISTÅENDE FÖRSIGNALER:
- Skall oftast ha lika många baliser som huvudsignalen den förvarnar om.

HASTIGHETSTAVLOR:
- Skall ha två baliser

ORIENTERINGSTAVLA FÖR LÄGRE HASTIGHET:
- Skall ha två baliser

PLATTFORMAR DÄR TÅG STANNAR VID HALVA PLATTFORMEN:
- Har ofta repeterbaliser som en försignal strax framför stopp-punkten. Detta för att tidigt uppdatera ett tåg som stannat om läget framöver.

Signal och balisplacering är inte alls omöjligt. Det är en väldokumenterad vetenskap, noggrant beskriven i SÄO men framför allt i BVF:er. (BanVerkets Föreskrifter)

Det är vad jag sysslar med till vardags.

/Tobias
sigtpe besöker inte forumet just nu   Svara med citat