Visa ett inlägg
Gammal 2004-03-24, 22:28   #1
jimmyroq
Member
 
Reg.datum: Feb 2003
Ort: , , .
Inlägg: 46
Standard SST Release under hösten/vintern!

Den första releasen av SST - Simulator för Spårtrafik kommer den 30 juni 2004. Arbetet med en öppen plattform för tågsimulering har fortgått sedan början av 2003. Inblandade i projektet är bland annat: VTI (http://www.vti.se/), Uppsala universitet / MDI (http://www.hci.uu.se/) och Sightline Vision (http://www.sightlinevision.se).

Grundtankarna med simulatorn är att den ska vara öppen att använda för vem som helst (fritt tillgänglig och fri källkod) och möjlig att konfigurera för flera olika ändamål (forskning, utbildning, projektering m.m.). Den är heller inte begränsad till att hantera svenska förhållanden, utan anpassningar har gjorts för att man med relativt enkla medel kan föra in andra typer av signalsystem, fordon, m.m. än vad som gäller på de svenska järnvägarna. Detta öppnar också för möjligheten att simulera såväl tunnelbana som spårvagn samt andra typer av rälsburna fordon.

Till första releasen i juni är följande planerat att ingå:

* Full implementation av spår och växlar
* 3D-visualisering av "spårnära" objekt, exempelvis kontaktledningar, signaler, tavlor, plattformar, övergångar m.m.
* Svenskt signalsystem och svenska tavlor
* Baliser och mjukvarubaserad ATC
* Fordonsmodell för något svenskt lok med valfritt antal vagnar
* Möjlighet till joystickstyrning
* Stöd för Windows- och Linux-plattform med OpenGL

Spårdata hämtas från Banverkets informationssystem BIS och huruvida denna data kan släppas fritt är ännu ej utredd. Möjligheten att bygga egna spår och signalsystem är dock goda. All data sparas i ett XML-format som är enkelt att generera. En baneditor är även under utveckling för att generera XML-data.

Den bana vi kommer att använda inför första releasen är sträckan mellan Nässjö och Jönköping. Fotografier eller annan data om denna sträcka tas tacksamt emot.

Bifogar även några screenshots från december 2003. Dessa är tagna i 1280x1024 med 4x antialiasing på ett Radeon 9800 Pro. Tyvärr blir bilderna ganska hårt komprimerade för att klara forumets 100k gräns.

Mvh

Jimmy Flink,
Uppsala universitet
Institutionen för Informationsteknologi
Avdelningen för Människa-datorinteraktion
















jimmyroq besöker inte forumet just nu  
Svara med citat