Svenska 3D-Tåg - Forum  
 

Om det här är ditt första besök, se till att gå till vår FAQ (finns även länk till FAQ i navigeringsmenyn ovan). Du kan behöva att registrera dig innan du kan posta (finns även en länk till registrering i navigeringsmenyn ovan). För att titta på inlägg, välj det forum som du vill besöka från de som är listade nedan.

Gå tillbaka   Svenska 3D-Tåg - Forum > N3V Trainz > 3D-design - Trainz

 
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2009-12-27, 11:21   #1
bear
Medlem
 
Reg.datum: Mar 2006
Ort: Stockholm
Inlägg: 531
Standard Tomtens rutiga schackfärg

Nu i Jul så fick jag se en film om tomtens produktion av schackbräden. De använder en särskild sorts rutig färg för att slippa hålla på med att klippa och maskera när de framställer texturen. Jag ringde upp tomten och fick ett recept på denna färg och en instruktionsfilm som beskriver användningen.

Börja med att titta på instruktionsfilmerna för att se vad som är möjligt att göra.

http://vimeo.com/7156622
http://www.youtube.com/watch?v=LkzLzRIv3XE

Det hela handlar alltså om att använda en UV-mappning för att plocka pixlar från ett foto och måla dem på den vanliga uv mappen. Det känns som ett ganska enkelt sätt att få till fototexturer gämfört med att klippa och klistra i 2d, men det tar fortfarande mycket tid för att få till det bra.

Först måste man UV-mappa modellen som vanligt men sedan kan man skapa en ny UVmapp genom att klicka på New ovanför den befintliga. Sedan snurrar man 3d modellen så att den stämmer med fotot och skapar en uv mapp med project from view. Vilken 3d mapp man ändrar i väljer man med hjälp av (1) och vilken man hämtar pixlar från för tillfället styrs av (2). Sedan är det bara att se till att (3) och (4) är ikryssade och måla loss på modellen med texturepaint precis som om du hadde måla med en färg. Man kan även måla med transparens för att jämna ut skarvarna mellan olika photon.

Eftersom vare sig 3d modellen eller perspektivet i fotot är perfekt så kommer man att få flytta runt eller defformera uv mappningen på källtexturen vartefter man målar. Allternativt se till att få den rätt ifrån början.

Tekniken är inte riktigt perfekt för att hantera saker som ligger bakom varandra utan där får man försöka ta sig fram med att fylla ut med texture paint eller efteråt i ett bildbehandlingsprogram.

Nedan lite bilder från mitt första något hafsiga försök att använda tekniken för att bygga en stoppmaskin av typ BL09. Bilderna visar också den typ på foton som är lämpliga som underlag för 3d modelering. Alltså foton som visar hela objektet och är tagna i rät vinkel. Se tidigare inlägg och en teknik för att använda sketchup för att modelera från ett foto taget i ca 45 graders vinkel eller så.

Stoppmaskinen dyker nog upp i download så att ni kan kika på den så fort jag kommer hem och har möjlighet att exportera till trainz.

Ps. En stoppmaskin är en ganska rolig annordning för så fort man startar den så stoppar den.
Bifogade bilder
Filtyp: jpg Bild 5.jpg (87.6 KB, 166 visningar)
Filtyp: jpg Bild 1.jpg (63.0 KB, 166 visningar)
Filtyp: jpg Bild 2.jpg (80.4 KB, 166 visningar)
Filtyp: jpg Bild 3.jpg (117.1 KB, 166 visningar)
__________________
"Till Statens järnvägsbyggnader skall antagas frejdade ingeniörer vilka föredra det tillräckliga framför det fullkomliga"
-- Nils Ericson
trainz.datorsystemdrift.se
bear besöker inte forumet just nu  
Svara med citat
 


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av
Forumhopp



Alla tider är GMT +2. Klockan är nu 00:08.


Powered by vBulletin® Version 3.7.5
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
© Svenska 3D-Tåg 2001-2009