Svenska 3D-Tåg - Forum  
 

Om det här är ditt första besök, se till att gå till vår FAQ (finns även länk till FAQ i navigeringsmenyn ovan). Du kan behöva att registrera dig innan du kan posta (finns även en länk till registrering i navigeringsmenyn ovan). För att titta på inlägg, välj det forum som du vill besöka från de som är listade nedan.

Gå tillbaka   Svenska 3D-Tåg - Forum > N3V Trainz > 3D-design - Trainz

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2014-09-01, 08:41   #1
torpal
Medlem
 
Reg.datum: Aug 2002
Ort: Stortorp, Trångsund, Sweden.
Inlägg: 328
Standard

Härlig film "korvtiger".
Den har jag inte sett tidigare...
Tack!
__________________
/Med vänlig hälsning
"Tågny"
torpal besöker inte forumet just nu  
Svara med citat
Gammal 2014-09-12, 00:26   #2
korvtiger
Medlem
 
Reg.datum: Jan 2008
Ort: Uppland, Sverige
Inlägg: 2 728
Standard


CFo5 1352

Mellan 1900 och 1907 lät SJ bygga 26 vagnar av littera CFo1 (Före 1902 bara CFo), en vagnstyp som bestod av 5 tredjeklasskupéer med träbänkar och ena vagnhalvan med resgodsavdelning och en liten kupé för konduktörspersonal. Resgodsavdelningen hade dörrar på gångjärn som var insänkta någon decimeter i vagnssidan, en på var sida. Från 1925 började man modernisera dessa vagnar som de flesta plåtklädda vagnar, så de fick litterat CFo4, men fick behålla -91-boggierna och resgodshalvan av vagnen hade kvar den öppna plattformen medan resandeänden fick den inbyggd. Redan efter två år så ändrade man planerna och byggde om de CFo1: or samt de vagnar som hunnit bli ombyggda till CFo4 (minst 15 stycken) till CFo5 som är den vagn som vi ser ovan. Mellan 1927 och 1933 byggdes 24 av vagnarna om, de sista två fick fortsätta som CFo1 hela sin livstid då de skiljde sig något ifrån hur de övriga vagnarna ursprungligen såg ut.
CFo5 såg ut som de övriga moderniserade vagnarna med -07-boggier och båda ingångarna överbyggda. De gamla resgodsdörrarna byttes mot nya skjutdörrar och dessutom så byggde man en smal korridor längs sidan av resgodsavdelningen för att resande skulle kunna ta sig från den ena änden av vagnen till den andra. Dock så verkar CFo5: orna (som alla resgodsvagnar) gått ytterst med resgodsavdelningen vänd ifrån resten av tåget i alla fall, enligt de bilder jag hittat.

Individen 1352 byggdes som en CFo1 på Kockums Mekaniska Verkstadsaktiebolag, Malmö 1902, byggdes om till CFo5 någon gång mellan 1927 och 1930. Har tyvärr ej koll på om vagnen varit ombyggd till CFo4, då den inte tillhör de 15 vagnar jag vet har varit det.
__________________
-k-
korvtiger besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2014-09-12, 01:50   #3
Jockes
Medlem
 
Reg.datum: Feb 2009
Ort: Västerås
Inlägg: 1 870
Standard

Väldigt spännande korvtiger, och väldigt snyggt!
__________________
//Joakim Wahlberg
Jockes besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2014-09-14, 01:01   #4
korvtiger
Medlem
 
Reg.datum: Jan 2008
Ort: Uppland, Sverige
Inlägg: 2 728
Standard

Nu igen!?


BFo5 1419

Det går undan på järnvägen som man säger. Måste vara väldigt tråkigt för er att titta på dessa vagnar, de ser ju i princip likadana ut allesammans. Så här kommer en lång text med massa siffror och årtal för att roa er lite:

BFo5 heter denna vagn, nära släkting till CFo5 som synes, och den har en lite krokig historia.
Ursprungligen så bygges mellan 1900 och 1904 18 stycken vagnar littera BFo1 (Bara BFo fram till 1902) som var (precis som CFo1 som förra vagnen jag byggde härstammar ifrån) en vagn med öppna gavelplattformar, 91-boggier samt insänkta resgodsdörrar på gångjärn. Halva vagnen var resgodsavdelning och halva andraklassavdelening med fyra kupéer. Samtidigt som man började modernisera CFo1: orna så gjorde man samma sak med BFo1 och samtliga vagnar byggdes om på samma sätt som CFo1 mellan 1925 och 1927 då de fick resandeänden av vagnen inbyggd, men här behöll man litterat. Från 1927 byggdes vagnarna om till BFo5 och då fick de -07-boggier, båda vagnsändarna inbyggda, gångpassage förbi resgodsavdelningen, samt skjutdörrar på sidorna. Minst 16 av vagnarna blev ombyggda på detta sätt, de sista två är jag osäker på, men det verkar som om de blev kvar som BFo1: or. BFo5: orna blev i alla fall ombyggda en gång till från 1931, då sattes lanterninfönstren i resandedelen av vagnen igen och man rev ur den andraklasskupé som var vägg-i-vägg med resgodsavdelningen för att utvidga denna. Det är i det utförandet som vagnen ovan är i. Om man tittar noga så kan man se den gråa panelen igenom fönsterparet närmast resgodsdörren.
En BFo5:a, nummer 1349 skrotades 1940 efter en olycka i Åmotsfors.

Individen härovan 1419 byggdes av Aktiebolaget Arlöfs Mekaniska Verkstad och Waggonfabrik år 1904 som BFo1 och byggdes om till BFo5 någon gång mellan 1927 och 1930. Mellan 1931 och 1936 så fick vagnen det utseende som den har på bilden ovan.
__________________
-k-
korvtiger besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2014-09-14, 10:30   #5
torpal
Medlem
 
Reg.datum: Aug 2002
Ort: Stortorp, Trångsund, Sweden.
Inlägg: 328
Standard

Underbara vagnar "korvtiger". Och fantastiskt att läsa alla de fakta du förser oss med. Ska bli riktigt kul att få sätta vagnarna på spår och dra iväg med ett ånglok i spetsen...
__________________
/Med vänlig hälsning
"Tågny"
torpal besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2014-10-05, 01:42   #6
korvtiger
Medlem
 
Reg.datum: Jan 2008
Ort: Uppland, Sverige
Inlägg: 2 728
Standard

Då äntligen efter många veckors slit så börjar den sista vagnen i denna första etapp att bli klar, en restaurantvagn som utlovat, dock inte ABo3b som jag påstod tidigare, utan ABo3a.
Så är kommer alltså SJ's resturantvagnshistorik fram till 1920-talet kort sammanfattat. Med reservation för ev. fel.


ABo3 1964

År 1910 så hade SJ 9 stycken restaurantvagnar som var byggda mellan 1897 och 1908 med littera ABo3. Dessa var baserade på 1891 års vagnmodell med 91-boggier och öppna gavelplattformar och de skiljde sig något mellan varandra i utseende. Alla vagnarna bestod till hälften av matsal och till hälften av serveringsrum, kök och förrådsrum. Det gick inte att komma från matsalsänden av vagnen till andra gavelplattformen utan att gå igenom dessa tre sistnämnda avdelningar, så vagnarna var alltid tvungna att gå som yttersta vagn i (personvagnsdelen på) tågen för att inte ha springande passagerare i köket. Man hade ofta en eller två extra godsfinkor kopplade till köksänden på vagnen då förrådsavdelningen inte var tillräckligt stor.

Året därpå, 1911 beslöt SJ att låta tillverka tre nya restaurantvagnar av en modernare typ inspirerad av de kontinentalvagnar som tillverkats för trafiken till bland annat Tyskland, med boggier modell -07, längre korg, strömlinjeformade lanterniner och vestibuler. Jobbet gick till Aktiebolaget Svenska Järnvägsverkstäderna i Linköping och var en av de första viktiga beställningar man lade hos det då relativt nystartade företaget. Vagnarna kostade SJ 23 185 kronor styck (exklusive boggier och lite andra detaljer som SJ levererade till ASJ).
Vagnarna fick matsal med plats för 40 personer och en gångpassage förbi köksdelen på vagnen, så att passagerare kunde ta sig genom vagnen utan att störa kökspersonalen, vilket tillät att man placerade den var som helst i tågen. Två boxar som var nedsänkta under golvet, mellan boggierna, användes för att förvara mat i som kyldes ned av fartvinden. Tittar man noga på bilden så ser man något som man kanske tror är en skorsten i änden på lanternintaket på vagnen. Detta är ett spår av det ventilationssystem modell Timochowitsch som vagnarna fick vid leverans, "skorstenen" är en lufttrumma som av fartvinden suger ned luft i en luftkanal som går i lanterninens tak. I innertaket på lanterninen fanns takskivor med små hål i som luften sedan strömmade ut ur. Systemet verkar inte ha varit lyckat då det togs bort rätt snart och aldrig användes på andra vagnar.

Även om inte ventilationen var något vidare så var resten av vagnskonstruktionen riktigt lyckad. Alla de nio redan befintliga vagnarna byggdes om året därpå, 1912 för att likna dessa med vestibuler och gångpassage, men då de var kortare fick de bara 32 sittplatser i matsalen och litterat ABo3b. Tre gånger, 1913, 1918 och 1927 beställde man ytterligare totalt 9 vagnar av littera ABo3a, tre i varje beställning som var nästan identiska med denna ABo3a modell-11, dock med teakklädsel. Och dessa har vi ju redan stiftat bekantskap med då jag byggde dessa i mitt teakvagnsprojekt.
Själva planlösningen med gångpassagen och hur serveringsrum, kök och förrådsrum såg ut användes på nybyggda vagnar i ett halvt sekel efter att dessa första vagnar byggdes så man kan lugnt säga att de var en vagnstyp som blev stilbildande.

Ni kanske också har lagt märke till att vagnen är blå och inte brun som tidigare vagnar. Detta är hur vagnen såg ut vid leverans 1911, då man målade alla vagnar i olika färger beroende på vilken klass de hade. Detta som enligt litterat är en första/andra-klassvagn fick därför färgen ultramarinblå med guld-gul linjering som alla förstaklassvagnarna fick. (andraklass var olivgrön och tredje var rödbrun) Man ser också den gamla utseendet på märkning, med den tidigare varianten på SJ-kringlan. Från 1924 började man att måla alla plåtvagnar i brun färg och de fick den typen av märkning av emalj (ibland dock påmålad som denna) som vi sett på alla tidigare vagnar i projektet. Man kommer att kunna välja mellan dessa två målningar på min vagn.

Vagnsindividen, 1964 levererades då alltså sommaren 1911 från ASJ i Linköping tillsammans med sina två syskon som en ABo3. 1924 litterades vagnarna om till ABo3a för att skiljas från de äldre ombyggda vagnarna, Någon gång tidigast 1924 målades vagnen brun och fick modernare märkning, kanske 1925 fick vagnen fick tryckluftsbroms modell Kunze-Knorr uppsatt. (tidigare hade den vakuumbroms) År 1933 fick vagnen litterat Ro2 då man började att använda R som huvudlittera för restaurantvagnar.
__________________
-k-
korvtiger besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Gammal 2014-10-27, 00:46   #7
korvtiger
Medlem
 
Reg.datum: Jan 2008
Ort: Uppland, Sverige
Inlägg: 2 728
Standard

Jag har suttit och skrivit på dessa vagnars memoarer de senaste veckorna och blev klar alldeles nyss.
Allt som återstår nu är att kolla igenom alla vagnar så att allt fungerar och samla ihop alla delar för att släppa det. Om det inte blir något strul eller något annat som jag missat så kommer de att komma ut imorgon! (Oups, senare idag... )
__________________
-k-
korvtiger besöker inte forumet just nu   Svara med citat
Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av
Forumhopp



Alla tider är GMT +2. Klockan är nu 22:50.


Powered by vBulletin® Version 3.7.5
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
© Svenska 3D-Tåg 2001-2009